top of page

Mandale Terapeutice

 Carl G. Jung, despre MANDALE:

     "Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. În ele am văzut sinele – adică, întreaga mea fiinţă – activând. Mai precis, la început abia întrezăream semnificaţia lor; dar mi se păreau în cel mai înalt grad importante şi le-am păstrat ca pe nişte perle preţioase. Aveam sentimentul clar că ele erau ceva central iar, cu timpul, am căpătat prin ele o concepţie vie despre sine. M-am gîndit că sinele este ca o monadă care sunt eu – lumea mea. Mandala reprezintă această monadă, şi corespunde naturii microscopice a psihicului." (Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196)

Mandala Terapeutica Mandala Tales

Mandala ca instrument terapeutic de autocunoaștere, vindecare

și dezvoltare personală!

    Simplul proces de a desena o mandala este terapeutic in sine și presupune în primul rând decizia de a te orienta spre interior cu intenția de a explora propriul univers. 

  Întreg procesul este relaxant, ca o meditație în mișcare și se exprimă ca o detensionare, de la nivel fizic, la psihic și emoțional. În plus, se formează o conexiune cu acea parte din fiecare ce se exprimă liber, fără prejudecăți, acel copil interior ce știe intuitiv cum să deseneze o mandală, și ce culoare se potrivește acolo unde mintea este depășită. 

   În realizarea unei mandale terapeutice persoana devine martorul propriilor reacții, gânduri și sentimente, păstrându-și poziția de observator și concomitent fiind și instrumentul practic prin care mandala prinde formă și culoare. Este ca un act conștient de dezidentificare și renunțare a controlului, cu scop de autocunoaștere. Desenarea mandalei terapeutice se face intuitiv, unele forme sau simboluri apar spontan, culorile se aleg în funcție de ce poftește sufletul, mergând pe principiul că nu există decizii corecte sau greșite.

   Mandala oferă un spațiu ideal de exprimare, datorită circularității sale și a caracterului repetitiv al elementelor din interiorul cercului. Cercul este considerat o formă de bază în geometria sacră, fiind un simbol al întregului Univers, fără început sau sfârșit, cu infinite posibilități, la fel cum punctul său central simbolizează ființa care îl susține. Pe de altă parte, repetitivitatea și simetria sunt alți doi factori ce fac mandala așa specială. În procesul în care se desenează o mandală terapeutică, faptul de a repeta automat/mecanic aceeași formă, oferă oportunitatea de a intra ca într-un fel de transă conștientă, creând astfel spațiu pentru a te observa la toate nivelurile; la nivel fizic, cum arată corpul tău, ce poziție are, diferite reacții spontane, nivelul de încordare sau relaxare a mușchilor, ce are el nevoie ș.a.m.d. La nivel de gânduri, în funcție de ce tipuri de gânduri apar în spațiul minții, simpla observare fără a te angaja în ele, poate fi extrem de revelatoare, iar reacțiile emoționale au și ele multe informații de oferit.  

    În tot acest timp în care se desenează o mandală, persoana este centrată pe sine, lipsită de griji și conectată la intuiția sa. Rareori sunt momentele în care chiar ne oferim timp să stăm cu noi înșine, pentru a ne cunoaște mai bine și a crea o legatură cât mai bine definită cu sinele nostru suprem, acea parte din noi neinfluențată de trecerea timpului și schimbarea valorilor și a identității noastre.

    Din această stare, la finalul experienței se poate face și o analiză psihologică a personalității. Mergând pe ideea că mandala este o reprezentare fizică a ceea ce există în psihicul individului, produsul final este ca o hartă, o imagine holistică a ceea ce subconștientul sau inconștientul conține. Mai mult, conform psihanalistului Carl Jung, mandala este o reprezetare a sinelui, a întregii ființe. 

     În funcție de deschiderea persoanei, de profunzimea pe care reușește să o atingă, de stadiul psiho-spiritual la care se află și de mulți alți factori ce pot contribui la proces, realizarea mandalelor cu scop terapeutic poate fi deosebit de revelatoare, de utilă și vindecătoare. Procesul se poate face individual, sau în grup. Puterea grupului este și ea importantă! Unde sunt mai mulți cu aceeași intentie, se creează un spațiu ce susține desfășurarea lină și fără de efort a activității. 

     

Mandale Terapeutice | Mandale Vindecătoare Mandala Tales

Hai să punem în practică! 

Cum putem folosi mandalele în terapie?

1. INTENȚIA - Înainte de a începe să desenezi notează care este intenția ta pentru acest exercițiu. 

Mandale Terapeutice

2. PARTEA DE DESEN 

  • Asigură-te că spațiul în care te afli este liniștit și lipsit de distractori;

  • Desenează mandala stării tale de acum.

Jurnalul Meu Mandala Tales Jurnal de Mandale

3. PARTEA DE INTEGRARE

La final privește mandala pe care ai desenat-o și observă cum te simți. Notează tot ce crezi că este relevant în legătură cu acest proces. 

pg7.tif

Alte întrebări care te pot ajuta:

 

  • Cum se numește mandala ta? 

  • Care este primul lucru care îți vine în minte cănd te uiți la ea? 

  • Dacă ar fi să prezinți mandala ta cuiva, cum ai descrie-o? 

  • Dacă ar fi ca mandala ta să se miște, cum s-ar mișca? 

  • Ce energie are mandala ta? Încearcă să o descrii. 

  • Dacă ar fi ca mandala ta să te surprindă cu ceva, ceva ce nu ai gandit când ai creat-o însă observi acum, care ar fi acel lucru? Sunt mai multe? Dacă nu apare nimic, imaginează-ți ce ar putea să te surprindă? 

  • Dacă ar fi să vorbească, ce ți-ar spune? 

  • Dacă ar vrea să se modifice, cum s-ar schimba? 

  • Ce are nevoie mandala ta ca să se simtă mai bine? 

  • Cu ce te ajută mandala ta? 

 

4. Joc de imaginație - Scrie în 5 rânduri la persoana a III-a experiența ta cu mandala. Ține cont de ce gânduri ai avut pe parcurs, ce emoții au fost prezente în timp ce desenai și cum ți-ai descrie corpul și trăirile din această experiență.

    Acum că ți-ai pus pe foaie stările interioare, aceste cuvinte și mandala devin oglinda ta! Acum poți vedea din exterior cum arată ceea ce înainte era în interiorul tău! Această viziune holostică aduce claritate, o perspectivă mai amplă care te ajută să te înțelegi mai bine.

    A pune în culoare și cuvinte conținuturi care înainte erau fără de formă, a aduce în manifest și în conștient aspecte din interiorul tău, a aduce în lumină părți din întuneric ... înseamnă a te cunoaște mai bine! A te elibera! A-ți permite să te vezi și să te îndrăgostești de tine!

Untitled-1_edited.png
Andrada si Simina Mandala Tales

Împreună am absolvit Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației, UBB, Cluj-Napoca (2009-2012), ne-am continuat studiile postuniversitare în cadrul aceleași universități cu Masteratul de Psihologia Sănătății Publice și Clinică (2012-2014), iar călătoria noastră de dezvoltare personală și profesională a continuat printr-o Formare în Psihoterapii Transpersonale, Timișoara (2016 - 2021). 

Organizăm ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală cu mandale. 

Credem că munca interioară este un aspect necesar și continuu pe parcursul vieții pentru a ne cunoaște mai bine și a evolua conștient, în armonie cu noi înșine și ceea ce ne înconjoară. Am văzut cum mandalele pot fi o modalitate ușoară, creativă și colorată de ne explora lumea interioară. Dorim să împărtășim această tehnică terapeutică care ne ajută să devenim mai conștienți și mai utili în crearea unei lumi mai bune.

Urmărește-ne pe pagina EVENTS și pe Facebook pentru următoarele evenimente!

logo.png
bottom of page