Trio de mandale arhetipale,
fiecare reprezentând calități aparte:
MANDALA RĂZBOINICĂ
MANDALA FEMINITĂȚII
MANDALA ÎNȚELEPCIUNII
30x30 cm picturI pe pânză în acrilic
MANDALA RĂZBOINICĂ
O mandală vibrantă și cu o prezență impunătoare, ce ilustrează prin formă și simbolistică manifestarea energiei masculine în acțiune.
Această mandală surprinde latura războinică a Sufletului. Se referă la voință, curaj, acțiune, manifestarea intențiilor, putere, determinare.
Este formată din linii drepte, petalele sale colțuroase fiind rezultatul suprapunerii a două pentagoane, formă geometrică asociată cu stabilitatea. La fel ca și chakra cu 10 petale Manipura, mandala este legată de energia focului și corespunde influenței Soarelui. Soarele, simbol Yang care emană lumină și căldură, are o puternică forță creatoare, de manifestare, ține de claritate, voință, dinamism, expansiune.
Pentru un războinic al Luminii, săbiile și scutul din centrul mandalei sunt armele adevărului, integrității și luptei drepte. Simbolurile alăturate fac referire la Athena, Zeița Războiului și a Înțelepciunii din mitologia greacă, cea care deținea Secretul Luminii.
O floare roșie își deschide corola iar pe fiecare petală a ei se zăresc simboluri puternice.
-
Bufnița reprezintă înțelepciunea, calitatea de a discene, de a avea curajul pentru schimbare și în același timp de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat.
-
Spada și securea sunt instrumentele de acțiune și protecție.
-
Următorul simbol este Rama, întâlnit în sistemul Reiki, ce aduce echilibru și împământare.
-
Apoi apare semnul lui Magec, zeul Soarelui și Luminii în legendele muntelui Teide din Tenerife.
-
Pe a cincea petală se vede un pătrat, formă creată din linii și unghiuri drepte, asociate în geometria sacră cu energia masculină.
-
Pe petala de jos a mandalei se ivește simbolul Războinicului de Lumină, ”cel ce apreciază miracolul de a fi în viață, cel ce acceptă eșecul și cel a cărui misiune îl conduce spre a deveni persoana care vrea să fie” (Paulo Coelho).
-
Cârma este un simbol pentru principiul Dharm-ei și face referire la menirea spirituală în această viață, la acțiunea conștientă, în armonie cu dinamica Universului.
-
Urmează apoi Cho-Ku-Rei din Reiki, un simbol cu o energie mare de putere și protecție.
-
Ochiul amintește despre conștiență și prezență, acțiuni corecte, diligență.
-
Cel de-al zecelea simbol, Aur, folosit adesea in alchimie, conține în esența sa energia Soarelui reprezentată de cercul cu un punct în mijloc. Aurul ca energie reprezintă latura Yang, solară, proactivă a bogăției care se obține prin trudă (liniile curbe), dar se și obține atunci când este meritată (linia ascuțită).
Mandala Războinică include toate aceste elemente și simboluri de putere din diferite culturi, teorii și perspective și descrie o latură yang, în acțiune, o forță vibrantă și explozivă.
MANDALA FEMINITĂȚII
O reprezentare dinamică a laturii sensibile, a energiei feminine, a eleganței. Împodoită cu detalii rafinate, flori albe și petale roz, linii și forme curbate care permit energiei să se miște într-un flux armonios, această mandală inspiră libertate, înflorire și iubire.
În centru se află Sămânța Vieții, un simbol asociat cu Creația, fiind și un simbol al binecuvântării și protecției. Această prezență feminină este înconjurată de flori albe, asemenea unor maci albi, iar ea aleargă liberă și cumva sălbatică în grădina sufletului. Penele și aripile amintesc de latura sa protectoare și delicată în același timp.
Petalele exterioare ale mandalei par să se învârtă în sens opus acelor de ceasornic, fapt ce sugerează, conform geometriei sacre, un flux energetic al feminității divine. Această energie ține de emoții și sentimente, comparativ cu energia masculină ce e mai mult orientată pe gând și acțiune. Mandala are șaisprezece petale, precum floarea de lotus Vishuddha, a 5-a chakră, cea a comunicării și exprimării libere.
Toate aceste calități descriu un spirit liber, vioi și grațios, precum cântecul unei harpe în vânt.
MANDALA ÎNȚELEPCIUNII
Mandala ilustrează latura înțeleaptă, cea care are pe lângă cunoaștere și o legătură transcendentală. Este partea conectată cu Universul, un ghid din timpuri străvechi al ascensiunii și evoluției conștiente.
În spațiul sacru din centrul mandalei dăinuie bufnița, ca reprezentare a înțelepciunii și cunoașterii. De asemenea, bufnița face referire și la dispersarea ignoranței și dezvoltarea virtuțiilor precum răbdarea, cumpătarea, diligența.
Înțelepciunea, pe lângă latura intelectuală cuprinde în același timp și calitatea de a avea discernământ, claritate, de a avea o judecată dreaptă, curaj și deschidere spre schimbare precum și acceptarea a ceea ce nu poate fi schimbat.
Floarea de Lotus este asociată cu renașterea, puritatea și legătura spirituală.
Culoarea mov-rozalie a mandalei este asemănătoare cu violetul chakrei coroanei, Sahasrara, al șaptelea centru enegetic, care reprezintă conexiunea noastră cu divinitatea. Este conectată la starea de pură conștiență și Unitate. La acest nivel se accesează intuiția, acțiunile nu mai sunt ego-centrice, ci orientate pe un scop suprem, pe o misiune spirituală, pe o aliniere cu Întregul.
Mandala este ornată cu bijuterii și cristale, simboluri ale bogăției și virtuților, ”podoabele înțelepciuni”.